- Str. Popa Tatu nr. 35, București
- L-V 9:00-18:00
Ce investigații sunt necesare înaintea operației de cataractă ?
Examinarea fundului de ochi (dacă este posibilă) ne oferă informații despre starea de sănătate a retinei și a nervului optic și ne ajută să evaluam corect așteptările postoperatorii.
Concret, dacă pacientul are, pe lângă cataractă, și o patologie retiniană sau a nervului optic, deși operația poate ieși perfect, pacientul să nu vadă foarte bine din cauza celorlalte patologii asociate.
Există de asemeni posibilitatea ca opacifierea cristalinului să fie atât de avansată, încât fundul de ochi să fie imposibil de examinat. Astfel, trebuie discutat cu pacientul și explicat concret ce șanse sunt să vadă mai bine în funcție de starea de sănătate a ochiului per total, nu doar din punct de vedere al cataractei.
Uneori nu este suficientă doar examinarea fundului de ochi și, pentru mai multe răspunsuri, poate fi necesar un examen OCT de retină și/sau de nerv, o perimetrie computerizată (câmp vizual), topografie retiniană etc. Cristalinul este supranumit lentila ochiului. Astfel, el alături de cornee au o valoare în dioptrii.
Pentru a stabili numărul de dioptrii al cristalinului nou implantat se face biometrie, investigație obligatorie înainte de orice implant cristalinian.
Care sunt principalele riscuri operatorii ?Riscurile pot fi variate. De la cel mai sever, riscul de infecție, până la cel mai ușor, riscul de a rămâne cu un oarecare viciu de refracție. Ceea ce contează cu adevărat este incidența acestor riscuri. Și, din fericire, în cadrul clinicii noastre nu ne-am confruntat cu complicații severe precum endoftalmita (infecția) sau pierderea vederii vreunui pacient.
Cel mai frecvent, dar totuși rar întânită, este prezența unui viciu de refracție postoperator, adică nevoia de a purta ochelari.